Presseomtale: Myten om den lykkelige by

Medvirkede fredag den 28. december 2007 i Dagbladet Ringkøbing-Skjerns nytårstillæg, hvor avisen blandt andet så tilbage på Ringkøbings voldsomme promovering af sig selv som Europas lykkeligste by.

"Vi ved godt alle sammen, at den historie ikke er helt rigtig. Det er jo ikke bare Ringkøbing, men hele Vestjylland, der er de lykkeligste europæere", lød et af citaterne i artiklen.

Fakta er, at undersøgelsen viser, at Europas mest tilfredse borgere angiveligt bor i det tidligere Ringkøbing Amt. Thyborøn, Herning eller Tarm kunne altså med samme ret hævde at være Europas lykkeligste by. Og Stadil kan sætte et skilt op med teksten "Europas lykkeligste landsby"...

Som kommunikationskonsulent fik jeg samtidigt luft for min undren over, at lokale politikere, turistfolk og reklamebureauer mod bedre vidende misbrugte den ellers seriøse undersøgelse fra Cambridge University til at få en alt for stram vinkel om Ringkøbing by nævnt i medierne:

"De samme folk forsøger at bekæmpe det, man kalder myten om Ringkøbing som en by, skattefolk ikke vil flytte til. Men når det er en historie til egen fordel, så godtager de den bare".

Den letkøbte mytedannelse om lykkebyen Ringkøbing er også historien om, at hele Vestjylland i stedet med fordel kunne være solgt som en landsdel med usædvanlig stor tryghed og meget tilfredse borgere.

Med troværdighed kan man ikke komme tættere på et lokalt resultat af rundspørgen blandt 20.000 europæere. Og selv dét har en såkaldt lykkeforsker på Handelshøjskolen i Århus, økonom Christian Bjørnskov, sat spørgsmålstegn ved (se www.berlingske.dk).

Læs mere om den engelske undersøgelse: www.admin.cam.ac.uk/news/dp/2007041701

Se eksempel på medieomtalen af Ringkøbing: www.tv2regionerne.dk

PS. Nu skal man jo aldrig kritisere, hvis man ikke selv har et bedre forslag. Jeg er derfor glad for, at samme dagblad nogle dage senere viderebragte min opfordring til at markedsføre området som "Vestjyllands lyse side".

I 2007 havde vores del af vestkysten således mindst 200 timers mere sol end for eksempel Herning-området. Og flere soltimer end "solskinsøen" Bornholm.

Nagelfast dokumentation kan ses på www.dmi.dk eller på DMI's kort over soltimer herunder.

Tilknyttet fil:     Soltimer 2007 - DMI (58 KB)