Traktorcykel stjal tv-billedet under cykelløb

Tv-seere over hele verden så masser af blomstrende rapsmarker og græssende køer, da det internationale cykelløb Giro d'Italia søndag suste gennem Midt- og Vestjylland.

Langs hele ruten havde lokale landmænd taget initiativ til at skabe oplevelser for både publikum og tv-seere, men især én ting skabte opmærksomhed: En 72 meter lang cykel, der var drevet af traktorer

"Den er fantastisk og flot lavet. Landmændene demonstrerer, at de har lært noget af Tour de France. Men det er ikke gentagelser. Det er pænt originale ting, og en tand bedre organiseret. Det er noget, som italienerne vil huske os for", sagde TV2-kommentatorerne Rolf Sørensen og Jørgen Leth, da tv-helikopteren i flere omgange overfløj traktorcyklen hos Henrik Skov i Fabjerg.

Den var bygget med et stel af halmballer og havde 10 traktorer til at køre rundt i hvert hjul. Tandhjulet blev drevet af fem ATV'ere.

Jørgen Leth oplæste i to gange budskabet under cyklen og forklarede seerne, at der er en sammenhæng mellem eventen og biogas-produktionen på Lemvigegnen:

"'Farmers keep the wheels running'. En symbolsk beskrivelse af , at landmændene med deres biogas-fremstilling får hjulene til at køre rundt. Det skal forståes bogstaveligt", sagde den garvede cykelreporter, der desuden er kendt som stemmen bag Landbrug & Fødevarers tv-reklame om landbrugets betydning.

Tv-billederne af den traktordrevne cykel gik ikke alene verden rundt under selve løbet. LandTV's optagelser fra opbygningen og LandbrugsMediernes optagelser fra den 6. maj nåede efterfølgende via LandTV til RuralTV, som ses af 14 mio. i USA.

Se billeder af traktorcyklen

Erik var involveret i projektet som koordinator af landbrugets aktiviteter i forbindelse med Giro d'Italia.

Han benyttede blandt andet erfaringerne og forbindelserne fra LandTV til at dække opbygningen af traktorcyklen med sit mobilkamera, når opstillingen blev tjekket fra en helikopter i ugen op til løbet. De korte videoer blev spredt viralt via YouTube og nogle af optagelserne blev som nævnt brugt på RuralTV i USA.

På selve dagen stod Erik 17 meter oppe i en byggelift for at fotografere, når feltet passerede. Foto: Jens Tønnesen, Landbrugsmedierne